theadventuresofmackenicken.blogg.se

The Adventures of Mackenicken af Sweden

Svenskt inflytande i Argentina 2

Publicerad 2014-08-26 05:57:22 i Argentina,

Här kommer ytterligare en upplaga av "Svenskt inflytande i Argentina"!
 
Enjoy!
 
 
 
 
Skania och Volvo
Först och främst. Bussar och lastbilar domineras av de två stora svenska automobilföretagen Scania och Volvo. I Sydamerika i allmänhet är den största delen lastbilar från Scania. I Brasilien t.ex. har ordet Scania fått betydelsen för just "lastbil", vilket jag tycker är otroligt schysst! 
 
Volvo ser man också en del, till största del bussar och lastbilar. Bussarna som går mellan La Plata och Buenos Aires är Volvobussar till exempel (bilden ovan). Volvopersonbilar är dock ganska ovanliga. De moderna Volvomodellerna är mycket dyra här och just därför har bara överklassen råd med dem. 
 
 
 
Andra stora svenska företag
ABB har sammanlagt ca 1000 anställda i Argentina och har två stora fabriker igång. 
 
Medicin från AstraZeneca är vanligt, och medicin framkallat från svensk eller schweizisk medicinsk teknologi anses vara det bästa, men även det dyraste.
 
Securitas har många argentinare anställda och är ett viktigt jobbringande företag.
 
SKF och Sandvik är två viktiga företag som bl.a. tillverkar produkter i metall, som metalltråd och verktyg.
 
Electrolux och Ericsson har också stor aktivitet i Argentina.
 
Något som förvånar mig är att H&M och IKEA inte existerar i Argentina.
 
 
 
Sport
Argentina är en sportig nation som har mycket respekt för spelare med talang. Därför är självklart Zlatan Ibrahimovic känd bland fotbollsfansen (nästan hela befolkningen), men även Robin Söderling inom tennisen.
 
 
 
 
Musik
Som resten av världens ungdomar så är elektronisk musik mycket populärt här. Just därför är svenska DJ:s som
Avicii, Swedish House Mafia och Alesso kända mest bland ungdomarna här.
 
En gång när jag var på en hemmafest här så satt några ungdomar med en dator och bråkade om vilken låt de skulle spela härnäst. Jag gick då fram och frågade om jag fick välja en låt, jag började söka på YouTube och tjejen som ville välja sin låt blev lite smått irriterad och sa åt mig att lägga av. Då hyschade alla killar henne och sa: "Denna grabben är svensk, så han vet vad han håller på med." Hon gav ifrån sig ett förstående stön och lät mig vara. Mycket riktigt så gillade alla vad jag valde.
 
Även ABBA är mycket kända bland alla åldrar här. Mest låten "Chiquitita" som var den första låten de översatte på spanska (tror jag).
 
Bland de som gillar hårdrock/metal så är norrländska garageband populära. Det finns hur många som helst och jag känner inte igen en enda.
 
 
Gator
I Buenos Aires kan man ibland se gatunamn döpta efter svenskar. Har bland annat sett "Olof Palmes gata".
 
 
Kossor och Mejeriproduktion
Det finns ENORMA mängder kossor i Argentina, och de flesta är ursprungligen från England, Nederländerna och Sverige. På bilden har vi kossor av arten Svensk Rödbroking, på ett fält i Buenos Aires-Provinsen.
 
Svensken Erik A. Adde var den om hjälpte den argentinska mjölkproduktionen att komma igång på riktigt och effektiserade produktionen kraftigt. Adde såg också till att fabrikerna och gårdarna var upprustade med en svensk uppfinning som separerar själva mjölkvätskan från fettet. Denna maskin uppfanns år 1878 av svensken Carl-Gustaf Laval och hans idé används än idag.
 
Byggindustri och underhåll
Byggföretag som Skanska har verksamhet i Argentina. Även i andra företag så jobbar det ofta svenska chefer och svenska byggnadsledare för olika byggnadsprojekt.
 
Man ser även grävskopor och liknande fordon av märket Volvo.
 
Svenskt i Buenos Aires
Den svenska ambassaden ligger i området "Tacuarí". Ambassaden ligger i "Casa de Suecia" (Sverigehuset) där det finns svenska språkinstitut, kontor för skandinaviska företag och en svensk restaurang. Även ner för gatan finns ytterligare ett svenskt språkinstitut. Svenska kyrkan har även en kyrka i den argentinska huvudstaden.
 
 
Alexandra Larsson
Svenska Alexandra Larsson gör för tillfället tv-succe i Argentina. Hon började sin resa mot berömmelse i det argentinska nöjesprogrammet "Showmatch" som showdansare i segmentet "Bailando por un sueño". Hon gjorde där sedan en bejublad insatts som beachfotbollsspelare i ett humorinslag. Denna insatts renderade henne en stående roll spelandes rollen som nyanländ turist reflekterande över argentinska egenheter och karaktärsdrag. 

Efter det så fick hon en stående roll som humoristisk reporter i det populära regimkritiska samhällsprogrammet "Pariodismo para todos". Hon är nu även populär som gästdansare på nattklubbar och som gäst i olika lekprogram.

Tjejen har även hunnit med en rejäl sexskandal då en video där hon hade gruppsex med tre män, lämnades in till Jorge Rial, en av Argentinas främsta mediapersonligheter. Videon blev dock stoppad innan den nådde allmänheten då en av männen tydligen hade obehagligt nära förbindelser till regimen. En rejäl summa pengar betalades för att hålla filmen borta från allmänheten, men vissa valda stycken visades ändå (Dock inget alltför sexuellt). Själv så hävdar Alexandra att hon var ofrivilligt drogad vid tillfället och inte minns så mycket. Dock så medgav hon att det var på riktigt och inte en bluff.
 
 
Upptäcksresande i Patagonien
I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet dominerades polarforskningen, både vid Arktis och Antarktis, av Sverige/Norge, som då var i union. Adolf Erik Nordenskiöld, Fritiof Nansen, Salomon August Andrée och Roald Amundsen är några av de mer kända.I Patagonien har de givit namn åt flera sjöar såsom Lago Nordenskjöld och Lago Skottsberg. Att Sverige/Norge haft betydelse för Patagoniens utforskande vittnar även sjön Lago Dickson och glaciären Glaciar Upsala. Dickson var Göteborgsk affärsman och mecenat som finansierade flera expeditioner till Patagonien. Arktis kom att mest studeras av vetenskapsmän från Stockholms universitet medan forskare vid Göteborgs universitet kom att ägna sig åt Antarktis och Patagonien. Otto Nordenskjöld var den förste europé som nådde bergsmassivet Torres del Paine (Chileanska Patagonien). Percy Quensel förliste nästan med en upphittad segelduksbåt i en glaciärsjö. ”Den svenska Magalhaesexpeditionen 1907-1909” utforskade vattnen omkring Eldslandet.
 
Även svenska arkeologer har arbetat tillsammans med argentinska arkeologer i över 200 år i Patagonien och har bland annat hittat flera nya sorter av dinosaoriefossiler.
 
Sverige <3 Argentina

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela